MAINONTA

Lomnica - vuoren huipulla

Suora lähetys osoitteessa kesäkuu 9, 2016
näkymät

Kuvaus

Lomnica (slovakiksi Lomnický štít, saksaksi Lomnitzer Spitze, unkariksi Lomnici-csúcs) - Tatran toiseksi korkein huippu (2634 tai 2632 m) Gerlachin (2655 m) jälkeen ja sijaitsee Tatran korkeiden vuorten slovakialaisessa osassa. Ennen tarkempia mittauksia noin vuonna 1860 sitä pidettiin Tatra-vuoriston korkeimpana huippuna.

Se oli 1400-luvulta lähtien Veľká Lomnicasta kotoisin olevan Berzevich-suvun vaakuna, jota pidettiin myös Spišské Tatryn symbolina. Lomnický Peak -huipulla (Copper Meadowsin alueella) harjoitettiin 1600- ja 1800-luvuilla kaivostoimintaa, kuten monissa muissakin Tatra-alueilla. Ensimmäisen tunnetun nousun teki Jakob Fabri vanhempi (joka kuului alueella kaivostoimintaa harjoittaneeseen perheeseen) vuosien 1760 ja 1790 välillä. Ensimmäisten turistien nousujen joukossa ovat seuraavat: Robert Townson kahden metsästäjän kanssa 17. elokuuta 1793, Stanislaw Staszic oppaiden kanssa 21. elokuuta 1802 tai 1804. Talvella huipulla oli ensimmäisenä Theodor Wundt ja opas Jakob Horvay 27. joulukuuta 1891.

Vuoteen 1870 asti Lomnica oli Tatran suosituin huippu. Kirjailija Jadwiga Luscheva tuli Piikkiöön vain nähdäkseen Lomnican, ja presidentti Ludvík Svoboda kävi siellä useita kertoja kävellen. Lomnicalla oli tärkeä rooli Tatran valloituksen historiassa. Stanislav Staszic kiipesi siihen tehdäkseen magnetismikokeita. Maksymilian Nowicki kirjoitti vuonna 1867: Se, joka seisoo vakaasti jaloillaan ja jolla ei ole huimausta, kiipeää sille helposti ja laskeutuu sieltä alas. Saksalaisen vuorikiipeilijän Theodor Wundtin vuonna 1891 vaikeissa talviolosuhteissa tekemä vuoren valloitus oli silloinen ennätys vaikeuksien voittamisessa.

Johtavat puolalaiset vuorikiipeilijät osallistuivat vaikean 250-400 metriä korkean länsiseinän valloitukseen. 8. elokuuta 1929 Wiesław Stanisławski, Antoni Kenar ja Aleksander Stanecki kiipesivät sen vasempaan osaan, ja 21. kesäkuuta 1930 Wincenty Birkenmajer ja Kazimierz Kupczyk kiipesivät toisen reitin (sen oikeaan osaan). Jan Kazimierz Dorawski kirjoitti tästä toisesta reitistä, että sitä ei luultavasti voi ylittää mikään muu Tatravuoristossa.

Kartat
MAINONTA
0 Kommentit

Kirjaudu sisään osallistua keskusteluun

MAINONTA

Chat

MAINONTA
Viestien lähettäminen vain kirjautuneille