MAINONTA

Przeworsk

Suora lähetys osoitteessa toukokuu 15, 2017
näkymät

Kuvaus

Przeworsk - kaupunki Podkarpackien voivodikunnassa, Przeworskin piirikunnassa, Rzeszowskien tuntureilla, Mleczka-joen varrella, kansainvälisen E40-tien varrella, entinen puolalaisten magnaattien kotipaikka.

Vuonna 1394 perustettu yksityinen aateliskaupunki, joka sijaitsi 1500-luvulla Rutenian maakunnassa. Vuosina 1975-1998 se sijaitsi Przemyslin maakunnassa. Se on Puolan kaupunkien liiton jäsen.

Kaupungissa on 15 733 asukasta (31. joulukuuta 2010)[4]. Kaupungin suojeluspyhimys on Pyhä Antonius Padovalainen.

Przeworsk mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1281. Kaupunki perustettiin vuonna 1393 tärkeiden kauppareittien risteykseen, entisen ruthenialaisen linnoituksen paikalle. Lukuisien etuoikeuksien ja vuonna 1470 perustetun tuomiopiirin ansiosta Przeworskista tuli Przemyślin alueen toinen kuntakeskus, jossa toimi aatelistuomioistuimia. Kaupunki oli vuosien ajan tärkeä talouselämän keskus, lähinnä käsityöläisten (kutominen) ja kaupan alalla. Przeworskin rappeutuminen johtui tataarien, kasakoiden, venäläisten ja ruotsalaisten armeijoiden lukuisista hyökkäyksistä. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kaupungin kehitys kiihtyi Lubomirskin kartanon perustamisen (1825), sokeritehtaan rakentamisen (1895) ja rautatieliikenteen solmukohdan myötä.

Nykyään Przeworsk on paikallinen palvelu- ja teollisuuskeskus sekä liikenteen solmukohta, jossa risteävät tärkeät liikenneväylät ja kolme rautatielinjaa. Kaupunki on piirikunnan hallinnollinen keskus - siellä sijaitsevat muun muassa piiritoimisto, käräjäoikeus, piirisyyttäjänvirasto, piiripoliisin päämaja ja valtion palokunta.

Kaupungissa on noin 60 historiallista rakennusta. Tärkeimpiä ovat goottilaiset linnoitetut luostarit: Bernardinuksen luostari (Pyhän Barbaran kirkko) ja Pyhän haudan talo (Basilika ja Pyhän haudan kappeli), kaupungintalo, klassistinen Lubomirskin palatsi, hyväntekeväisyyden tyttärien barokkiluostari, Puolan ainoa elävä ulkoilmamuseo "Pastewnik".

Kartat
MAINONTA
0 Kommentit

Kirjaudu sisään osallistua keskusteluun

MAINONTA

Chat

MAINONTA
Viestien lähettäminen vain kirjautuneille