MAINONTA

Ustroń - tie nro 941

Suora lähetys osoitteessa heinäkuu 19, 2016
näkymät

Kuvaus

Risteys Ustroń Polana. Nimi Polana tulee Veiksel-joen varrella sijaitsevasta metsäaukiosta, jonne ensimmäiset asukkaat asettuivat ("...12 zahradnikuw kterech mam na polanie ..." - ensimmäisestä maininnasta Polana vuonna 1607). Asutus kuului Mikolaj Rudzkille, jolta sen osti vuonna 1633 Cieszynin herttuatar Elisabeth Lucretia. Myöhemmin Polana oli osa Ustroń Górnya, joka oli erillinen kylä vuoteen 1839 asti, jolloin Ustroń Górny ja Ustroń Dolny yhdistettiin.

Vuonna 1792 ruhtinas Albert Sasko-Cieszyński perusti sinne paperitehtaan. Siihen kuului pala viereistä Veiksel-joen rannalla sijaitsevaa niittyä, jota tarvittiin pellavaliinojen valkaisuun auringossa, minkä jälkeen niistä valmistettiin paperia.

Vuonna 1837 paperitehdas siirrettiin Veiksel-jokea pitkin Hermaniceen, jossa se toimi tauotta vuoteen 1933 asti. Siellä taottiin kärryjen akseleita ja kiinnikkeitä. Vasaroiden voimanlähteenä toimi sen läpi virtaava Młynówka-joki. Vuonna 1899 Polanan takomo lakkautettiin, ja rakennukseen asennettiin vesiturbiini, joka toimitti sähköä Ustrońin takomoon ja toimi 1960-luvulle asti. Entisen paperitehtaan takomon rakennuksen lisäksi Mlynowka-joen varrella on myös pato ja lammet, joiden avulla voidaan säätää vedenpinnan tasoa sen vieressä sijaitsevassa 0,65 hehtaarin suuruisessa tekoaltaassa.

Kartat
MAINONTA
0 Kommentit

Kirjaudu sisään osallistua keskusteluun

MAINONTA

Chat

MAINONTA
Viestien lähettäminen vain kirjautuneille